De

De la stele la steroizi…

Cea de-a treia expoziție personală deschisă de Lea Rasovszky în 2014 poate fi vizitată până spre sfârșitul anului la galeria Anca Poterașu. De la stele la steroizi. Două povestiri scurte despre un bestiar aproape metaforic dă formă unor crezuri personale, materializând o metaforă arhetipală: corpul natural, căruia îi opune corpul artificial, intoxicat de steroizi. Expoziția este o meditație asupra lumii și o invitație la apropierea de natură.

Lea lucrează cu spațiul expozițional, asupra căruia intervine construind o scenografie prin care accentuează narațiunea ascunsă în desenele și picturile expuse. În centrul primei încăperi, plasează sub privirea culturiștilor expandați de steroizi un aparat de forță. Portretele lor sunt înrămate în structuri metalice greoaie, un design industrial care completează lucrarea, amplificându-i impactul vizual. Culturiștii Leei sunt ființe hibride construite în imaginarul personal prin accentuarea unor trăsături fizice umane, ca reflecție critică asupra unor aspecte negative ale vieții cotidiene contemporane. Portretele sunt desenate concis, riguros, într-un gest rapid, sigur, aproape mecanic. Ochiul din plastic adăugat conferă un plus de umor ludic compozițiilor, de altfel încărcate și greoaie. Culturiștii sunt o imagine-stereotip a puterii. Încăperea este dominată de cromatica redusă la gri și alb, ritmată de câteva fundaluri pictate în culori neon, care sugerează artificialul acestor corpuri monumentale.

Cea de-a doua încăpere impresionează prin folosirea în exces a culorii: pictură multicoloră pe sticlă expusă pereți colorați și gazon verde pe podea. Este creată o atmosferă de basm, plină de energie și vitalitate. Nocturnal tropicana, seria de picturi pe sticlă, cuprinde transcrieri din vise sau imaginație, portrete realizate în anti-estetica devenită lait-motiv vizual în grafica Leei Rasovszky. Sunt arhetipuri simbolice ale unei ființe apriorice, care trăiește într-un univers atemporal în comuniune deplină cu natura. “Vreau să mă rătăcesc și să văd ce se întâmplă acolo unde totul se ascunde, unde călăuzele sunt rare, vorbesc în pusee de respirație și gesturi și nu te ajută să ieși ci să pătrunzi și mai adânc”, notează Lea Rasovszky în jurnal. Te invită să te rătăcești printre ființele pe care le aduce din supra-realitate pe sticlă. Capetele negre cu buze stridente care plutesc între stele, sunt încărcate de emoții și senzații puternice. Lea Rasovszky dă formă unui arhetip al omului originar, a cărui existență este anterioară timpului, cel care “nu caută natura, e natura”

De la stele la steroizi. Două povestiri scurte despre un bestiar aproape metaforic este un imaginar populat de creaturi care trăiesc într-o opoziție perfectă, puncte extreme ale omului contemporan.

De la stele la steroizi. Două povestiri scurte despre un bestiar aproape metaforic, expoziție curatoriată de Anca Verona Mihuleț, este la Galeria Anca Poterașu din București pînă pe 15 decembrie 2014.

POSTAT DE

Valentina Iancu

Valentina Iancu (b. 1985) este scriitoare cu studii de istoria artei și teoria imaginii. Practica sa este hibridă, bazată pe cercetare, împărțită între activități editoriale, educaționale, ...

Comentariile sunt închise.