În perioada 22-28 februarie, Revista ARTA organizează un workshop de scriere critică destinat tinerilor noștri colaboratori, prezenți și viitori.
În urma apelului adresat criticilor de artă debutanți, în august 2015, am primit numeroase propuneri de recenzii și texte tematice despre artă contemporană de la studenți sau tineri absolvenți, dintre care am selectat câteva pentru publicare în revista online. În fiecare din aceste cazuri, echipa redacțională a lucrat împreună cu noul colaborator la elaborarea textului. Am realizat astfel că este nevoie de o pregătire intensă pentru ca un student sau tânăr absolvent să devină un critic cu o voce asumată.
Workshop-ul organizat de revistă are ca scop formarea tinerilor colaboratori care s-au alăturat recent echipei, a celor care își doresc să ni se alăture, dar este și o invitație adresată celor care ar vrea să își încerce mâna la critică de artă. Nu este necesar ca participanții să fi terminat o facultate de profil, și nu există nici limită de vărstă. Încurajăm participarea tinerilor curioși, deschiși, opinionați și îndrăzneți, care vor să-și formeze un discurs critic și să fie activi pe scena de artă contemporană din România.
Workshop-ul este organizat împreună cu Muzeul Național de Artă Contemporană, care în 2016 găzduiește proiectul curatorial inițiat de Diana Marincu și Anca Mihuleț, „Punctul alb și cubul negru”. Participanții vor fi invitați să producă un text critic ca răspuns la acest proiect. Cel mai bun dintre aceste texte va fi premiat și publicat în Revista ARTA online.
În decursul unei săptămâni vor avea loc o sesiune de introducere, trei sesiuni de pregătire, și una de feedback la textele produse de participanți. Cele trei sesiuni de pregătire vor fi conduse de: Magda Cârneci, redactor-șef al Revistei ARTA; Daria Ghiu, critic de artă și curator; și Cristina Bogdan, redactor online al Revistei ARTA. Vor fi acoperite aspecte precum: cercetarea și pregătirea unei cronici; realizarea de interviuri cu artiști și curatori; redactarea textului de cronică. Sesiunile vor avea loc după-amiaza, în spațiul de la etajul 4 al muzeului. Participanții trebuie să fie disponibili pe tot parcursul acestei săptămâni.
Pentru a vă înscrie la workshop, vă rugăm să trimiteți un mail cu o scurtă prezentare a pregătirii și motivației voastre, pe adresa cristina.bogdan@revistaarta.ro până la data de 14 februarie 2016.
Comentariile sunt închise.