De

Artă, știință și curaj pandemic

Patru artiști, fără nicio conexiune aparentă între ei, au făcut parte dintr-un program de rezidențe desfășurate în institute științifice de cercetare și au realizat instalații multimedia reunite sub titlul generos Structuri convertibile, o expoziție curatoriată de Olivia Nițiș și deschisă în noul spațiu /SAC de la Malmaison, cel mai recent și efervescent hub cultural din România, destinat spațiilor independente de producție și promovare a artei contemporane.

Atât Olivia Nițiș, cât și artiștii au experiența lucrului cu spații și concepte noi, precum și lejeritatea, dată de experiență, de a jongla cu medii și abordări aparent incompatibile. Spun incompatibile, deoarece intermedialitatea și interdisciplinaritatea dintre arta contemporană și știință sunt abordări relativ recente în istoria artei românești, iar programul de rezidențe în institute științifice de cercetare reprezintă o premieră în peisajul artistic local.

Cercetările realizate în timpul rezidențelor au drept rezultat proiecte de instalație inovatoare, cu elemente tehnologice și resorturi împrumutate/învățate din schimbul de experiență avut.

Aura Bălănescu, artistă timișoreană, fondatoare a grupului Avanpost și autoarea unei cercetări doctorale cu tema Sculptura Media, a fost în rezidență la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, unde a colaborat, în vederea realizării unei instalații multimedia tactile, intitulată Manuspectrum, cu specialiștii Elena Badea, Iulia Caniola, Simona Păunescu și Emanuel Hadîmbu.

IMplant, lucrarea Floriamei Cândea este o instalație hibridă, cu tentă science fiction/cyberpunk, intenția ei fiind de a implanta celule animale în celuloza unor plante. Un experiment inedit, realizat împreună cu Adrian Enache, Luminița Rădulescu, Mihaela Beregoi, Mihaela Bunea și Ionuț Enculescu, cercetători la Institutui Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Măgurele.

Ciprian Ciuclea, artist conceptual cu o experiență vastă în domeniul colaborărilor transdisciplinare a lucrat împreună cu dr. Gina Isar, cercetătoare la Institutul de Științe Spațiale pentru instalația Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat, iar Peter Gate a colaborat cu  Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor în vederea proiectului The Cell.

Evenimentul a fost dublat de o serie de conferințe online, în care artiștii au povestit despre experiențele lor în programul de rezidențe Fusion:AIR 2021.

 

11.06-3.07.2021/SAC @ MALMAISON

Artiști: Aura Bălănescu, Ciprian Ciuclea, Floriama Cândea, Peter Gate

Curatoare: Olivia Nițiș

Organizator: Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință)

POSTAT DE

Simona Vilău

Simona Vilău (n. 1983) este artistă și curatoare care trăiește și lucrează la București. În 2011 a fost curatoarea spațiului LC Foundation Contemporary Art Centre din București și a făcut...

simonavilau.wordpress.com

Comentariile sunt închise.