Această nouă serie a Revistei ARTA începe, ca multe lucruri în România, sub semnul urgenței. Urgența de a recupera 10 ani de tăcere totală, după alți cîțiva ani de apariție mai degrabă haotică, ambele situații fiind datorate contorsionatei perioade de tranziție postcomunistă din ultimii 20 de ani. Apoi, urgența de a intra într-o normalitate și o fluiditate atât de vital necesare mediului artistic românesc pentru conștientizarea propriei evoluții și pentru intrarea într-un dialog matur și lucid cu mediul artistic internațional.
Început pe ultima sută de metri a anului 2010, acest prim număr își propune, inevitabil, să realizeze o sinteză a anului artistic 2010. Și tot inevitabil, datorită timpului foarte scurt, este faptul că această sinteză este provizorie și lacunară în raport cu numeroasele evenimente artistice care ar fi meritat să fie consemnate aici. Ne-am luat totuși riscul de a propune o versiune concisă dar verosimilă a ccea ce s-a întâmplat mai incitant în câmpul vizual romînesc din 2010, sperând ca numerele viitoare să completeze acest tablou general și să-i dea mai multă consistență și legitimitate.
Ne-am bizuit de altfel, în alcătuirea rapidă a acestui număr, pe blogurile și site-urile internet dedicate artei romînești, dar mai ales pe rapiditatea de reacție a colaboratorilor noștri – și nu pot decât să fiu entuziasmată de solidaritatea responsabilă de care au dat dovadă artiști, critici și curatori din București și din țară. Din cele mai diferite generații, dar mai ales tineri, aceștia au confirmat prin promptitudinea lor că exista demult o lipsă, o nevoie, o așteptare pentru ca o revistă de artă – decentă și credibilă, o revistă a breslei, chiar Revista ARTA de lungă tradiție – să reapară și să constituie documentul, interfața, oglinda, sau ecranul în care arta românească să se obiectiveze și să se recunoască.
ARTA va pune în lumină creativitatea și valoarea.
ARTA va privilegia noul și substanța artistică adevarată.
ARTA va incita la concurență benefică și la depășire de sine.
ARTA va lupta pentru o artă românească de portanță internațională.
Magda Cârneci, Redactor-șef
POSTAT DE
Cristina Bogdan
A fondat ediția online a Revistei ARTA și a activat ca redactor-șef în perioada 2014-19. Co-fondatoare a rețelei de publicații de artă contemporană din Europa Centrală și de Est, East Art Ma...
www.evenweb.org