Premiile UAP 2015 – un semn de normalitate culturală
Să spunem lucrurilor pe nume: forța și calitatea artelor vizuale contemporane din România nu au vizibilitatea și recunoașterea pe care o merită în spațiul public de la noi. Într-o cultură construită în mod tradițional în jurul literaturii, și mai nou orientată către artele spectacular-performative care atrag un public numeros, artele vizuale sunt un fel de Cenușăreasă care trebuie mereu să-și demonstreze valoarea & utilitatea, și să-și apere blazonul. Și totuși, de la Brâncuși în trecut și pînă la Adrian Ghenie în prezent, cei mai celebri și mai scumpi artiști de origine română din spațiul internațional sunt plasticieni. Iar vitalitatea mediului vizual tînăr din România actuală, fie el bucureștean sau din alte orașe, este surprinzătoare, deși prea puțin cunoscută și reflectată de mass-media.
Iată de ce ni s-a părut că merită să dedicăm dosarul tematic al numărului 19 din Revista ARTA, premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pe 2015. Reînviate după 8 ani, cu ajutorul Ministerului Culturii, aceste premii sunt un semn de normalitate într-o lume socio-politică convulsivă ca a noastră. În număr de 16, ele au fost acordate unor personalități cunoscute din fiecare domeniu artistic, dar și unor tineri artiști promițători, care merită toți cunoscuți. Ne place să credem că aceste premii demonstrează un nou interes al autorităților față de un domeniu văduvit pînă în prezent de o susținere instituțională și o finanțare corecte. Dar dincolo de recunoaștere și respect, cultura vizuală românească are nevoie de mult mai mult: un Fond național de artă contemporană, alcătuit prin achiziții anuale de lucrări de artă, și o adevărată Bienală internațională de arte vizuale la București, susținută de Ministerul Culturii, ar fi cele două proiecte culturale care ar reda domeniului adevărata sa anvergură.
Magda Cârneci, Redactor-șef
POSTAT DE
Cristina Bogdan
A fondat ediția online a Revistei ARTA și a activat ca redactor-șef în perioada 2014-19. Co-fondatoare a rețelei de publicații de artă contemporană din Europa Centrală și de Est, East Art Ma...
www.evenweb.org