De

Out of Blue

La sfârșitul lunii februarie a acestui an s-a deschis o expoziție-eveniment în Cluj-Napoca – intitulată Out of Blue, într-un spațiu deschis destul de recent (2022) și anume Biju Gallery. Galeria promovează tineri artiști care lucrează preponderent în medii tradiționale precum pictura sau grafica (Mircea But, David Farcaș, Victoria Sadovnic, Adela Giurgiu, Sebastian Nasta, Mirela Moscu ș.a.), însă inserează ocazional, în expoziții individuale sau de grup, demersuri artistice mai experimentale, precum solo show-ul lui Nicolae Romanițan – Tomorrow in the battle think on me curatoriat de Horațiu Lipot sau expoziția de grup Nightscapes in cadrul NAG 2022, ce a cuprins o selecție de lucrări aparținând artiștilor Roxana Ajder, Luana Cloșcă, Camilia Filipov, Oana Năstăsache, Nicolae Romanițan și Matei Țigăreanu.

Out of Blue, curatoriată de Géza Dabóczi, se constituie ca o expoziție dedicată unor viziuni artistice materializate exclusiv în pictură, mai precis o pictură preponderent figurativă, ce gravitează în jurul corporalității și a peisajului interpretat. Artiștii prezenți în acest proiect aparțin unor generații diferite și reprezintă un grup eclectic din punctul de vedere al abordărilor plastice: Alex Bodea, Robert Bosisio, Mircea But, Andrei Câmpan, Andrei Ispas, Vittorio Marella, Lucian Popăilă. Viziunea curatorială dezvăluie asumat faptul că Out of Blue urmărește descrierea unor perspective profund umane a unei realități ce se propune progresiv tot mai sterilă prin intermediul tehnologiei și inteligenței artificiale.

Percepția prin care pictura este văzută ca o interpretare mai caldă a realității în opoziție cu mediile digitale poate fi privită ca un clișeu, însă nu în mod necesar irelevantă, întrucât pictura ca mediu vizual a supraviețuit de-a lungul tuturor curentelor artistice și rămâne în continuare prezentă în marea majoritate a evenimentelor de profil internaționale majore (exemple: Anselm Kiefer și Marlene Dumas în cadrul Bienalei de la Veneția 2022).

Out of Blue poate fi receptată ca o apologie a picturii și este asumată curatorial ca atare, însă dincolo de acest aspect aș spune că expoziția este în primul rând un elogiu dedicat umanității și a unei lumi trăite în intimitate, departe de zgomotul previzibil al realității urbane contemporane. Lucrările selectate gravitează în jurul virtuozităților tehnice și a unei percepții picturale intimiste, marea majoritate a acestora fiind de dimensiuni relativ mici, panotate într-un ambient cu lumină caldă. Este argumentabil în ce măsură pictura își este suficientă sieși și nu are nevoie de susținere conceptuală asemeni unei instalații interdisciplinare. Ceea ce îi poate fi reproșat este aspectul preponderent retinal, însă nu lipsit de substanță expresivă.

Compozițiile figurative expuse la Biju Gallery explorează o dinamică a percepției obiect de artă – privitor ce evocă un ritm opus receptării aproape instantanee a unei imagini digitale. Evocând cotidianul în cadre suspendate temporal, picturile invită privitorul la o cercetare mai amănunțită, progresivă a imaginii, conducând către stări meditative, ce evocă intimitate. Out of Blue nu realizează o citire descriptivă a unei realități prin filtrul imaginii picturale, ci conturează un punct de pornire a unei realități încifrate în senzorial. Pictura în această expoziție nu pornește în mod necesar de la fotografie, ci face apel la memorie și la impresia subiectivă ce erodează detaliile redundante, păstrând intensitatea trăirii unui moment suspendat în timp și spațiu.

Conexiunile vizuale fine cu pictura metafizică și cea din Prerenaștere (Duecento, Trecento) la Andrei Câmpan (Landscape I, II), prețiozitățile pointiliste ale lui Mircea But (Walnut tree, Untitled), gestul pictural ce devine atmosferic la Andrei Ispas (Untitled, Snowless morning) – conturează perspective distincte ale temei peisajului. Lucrările lui Lucian Popăilă, Planet, Spinning planet, devin un contrapunct minimalist între cei doi poli în jurul cărora gravitează expoziția și anume: peisajul și figura umană ca elemente constitutive a unei realități palpabile.

Compozițiile care vizează corporalitatea aparțin artiștilor Robert Bosisio (Untitled I), Vittorio Marella (Head of a man, Ilia) și Alex Bodea (Woman with iPhone). Tipul de imagine pe care Robert Bosisio o explorează este preponderent figurativă, învăluită într-un blur atmosferic de mare finețe – o manieră de lucru ce conturează o marcă foarte personală, aproape lirică din punct de vedere pictural. Vittorio Marella abordează o portretistică de mici dimensiuni, asemeni marilor maeștri precum Van Eyck sau Petrus Christus, urmărind virtuozități tehnice prin conturarea unei stări de tăcere. Alex Bodea se află într-o etapă artistică în care explorează o corporalitate inspirată stilistic de opera lui Hieronymus Bosch și Antonello da Messina. Artista inserează într-o compoziție de inspirație renascentistă din punct de vedere estetic (Woman with iPhone) un element neașteptat, ce realizează un liant între vechi și nou, între clasic și contemporan și anume un smartphone. Dialogul ambivalent: ironic și poetic – care se realizează între lumina lunii și lumina telefonului – descriu un univers plastic intim al unei artiste care reușește să echilibreze mereu în demersul său latura senzoriala cu cea cerebrală.

Out of Blue se conturează ca un proiect curatorial ce are ca miză promovarea unor viziuni artistice contemporane în pictură, explorând tematic subiecte clasice ce au rezistat în timp pe parcursul tuturor curentelor artistice. Astfel, viziunea curatorială invită către o explorare a spiritualității regăsite (încă) în cotidian, creând un cadru intim prin care privitorul să perceapă detalii prețioase în microuniversuri atent construite.

 

Expoziția Out of Blue, curatoriată de Géza Dabóczi a avut loc la Biju Gallery în Cluj-Napoca în perioada 24.02 – 30.03.2023.

 

POSTAT DE

Ada Muntean

Absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu un doctorat în Arte Vizuale (2019), având ca subiect de cercetare "Corpul uman ca imagine și instrument în arta contemporană....

Comentariile sunt închise.