De

Revista ARTA online împlinește 10 ani

Revista ARTA, lansată în 1954, este cea mai longevivă publicație de artă din România. Din 2010 este condusă de Petru Lucaci, având-o pe Magda Cârneci ca editor-șef. Scopul revistei este de a cartografia scena de artă românească, de a o documenta și de a propune o evaluare critică a manifestărilor ei.

În 2014, la inițiativa Cristinei Bogdan, echipa a lansat ediția online a revistei, dedicată scenei de artă contemporană românești. În întregime bilingvă, platforma propune texte despre expozițiile, evenimentele și proiectele artiștilor și curatorilor români, în țară și în străinătate. Pe parcurs, site-ul a devenit un loc important pentru discursul critic în arta contemporană, făcând loc pentru eseuri și texte de opinie curajoase și inovatoare.

În absența unei școli de critică de artă în peisajul local, Revista ARTA online a funcționat și ca un laborator pentru tineri critici. În 2016, Cristina a organizat atelierul Natură Critică, în urma căruia tineri colaboratori au fost descoperiți și îndrumați: Georgiana Cojocaru, Rareș Grozea, Carmen Casiuc, Bogdan Bălan.

În același spirit de susținere a scenei tinere, revista a devenit membră fondatoare a rețelei East Art Mags, care reunește publicații de artă contemporană din România, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Între 2017- 2019, proiectul a generat numeroase rezidențe pentru tineri critici din cele cinci țări, încurajându-i să călătorească atât în capitale cât și în provincii, pentru a descoperi scenele de artă mai puțin cunoscute. Toți participanții au propus recenzii, eseuri sau interviuri care au fost traduse în mai multe din cele cinci limbi, precum și în engleză. Colaborări interesante au fost generate în urma acestor întâlniri. Proiectul în ansamblu a reprezentat o ocazie importantă de colaborare interculturală, ce a deschis curiozitatea participanților și a cititorilor.

De-a lungul anilor, numeroși critici, dar și artiști și curatori, istorici și critici de film, s-au alăturat revistei online pentru a-și expune ideile despre procesul artistic, despre logica artei contemporane, despre contextul în care se creează în România și în Europa de Est. Suntem mândri că am publicat cu regularitate texte de Valentina Iancu, Raluca Oancea, Ionuț Cioană, Ada Muntean, Igor Mocanu, Andra Chițimuș, Diana Marincu, Horațiu Lipot, Călin Boto, Gabriela Mateescu, Raluca Paraschiv, Miron Ghiu, Marina Paladi, Andrei Mateescu. De asemenea, le mulțumim tuturor colaboratorilor din rețeaua East Art Mags: Anna Remešová, Flóra Gadó, Gergely Nagy, Gyula Muskovics, Júliusz Huth, Karolina Plinta, Katarzyna Pabijanek, Ladislav Zikmund-Lender, Piotr Policht.

În 2019, Cristina Bogdan s-a retras din poziția de editor online, iar Marina Oprea, colaboratoare de lungă durată a revistei, o ocupă până în prezent. Revista ARTA online continuă să sondeze și să documenteze scena românească de artă contemporană, atât local cât și internațional, oferind o platformă și sprijin editorial pentru tineri autori și critici de artă. Revista ARTA este în prezent singura publicație artistică în totalitate bilingvă din Europa de Est și Centrală.

Vă invităm să ne fiți alături pentru a sărbători prima decadă de publicație. Pe parcursul următoarelor săptămâni, vom distribui pe social media câteva din textele care au marcat evoluția revistei. Rămânem în continuare recunoscători tuturor celor care ne citesc și ne sprijină, și sperăm să continuăm să scriem, să gândim și să publicăm împreună!

POSTAT DE

Redacția Revista ARTA

Echipa de tineri redactori, lucrând împreună spre mai buna înțelegere a artei contemporane românești!...

www.revistaarta.ro

Comentariile sunt închise.