September 6, 2022

De

Alexandra Ivanciu și Jolanta Nowaczyk: Plan b in more steps

Plan B in More Steps – Alexandra Ivanciu & Jolanta Nowaczyk – Broșuri cu interviuri cu activiști și medici

Alexandra Ivanciu și Jolanta Nowaczyk și-au unit forțele artistice pentru a se angaja cu mijloace proprii în lupta globală pentru creșterea accesului femeilor la drepturi reproductive și contraceptive. Artistele s-au întâlnit în timpul studiilor în România și au început să colaboreze ocazional, din 2018, motivate de susținerea unor cauze activiste. Ca răspuns la decizia guvernul polonez de extremă dreaptă de a interzice avorturile din ianuarie 2021, accesul la pastila de a doua zi fiind deja foarte limitat încă din 2017, numărul organizațiilor activiste care ofere soluții imediate pentru femei aflate în situații de criză a crescut considerabil. „De când guvernul polonez a impus legea anti-avort, practica mea artistică s-a mutat către activism. Am co-creat colectivul Ciocia Czesia care ajută femeile poloneze să obțină un avort legal și în siguranță în Republica Cehă. Mi-am dedicat din plin energia acestei activități, crezând într-un sistem de sprijin auto-organizat”, spune Jolanta. Organizații precum Ciocia Czesia sau colectiva informală Dzien Po, formată în 2017, importă și distribuie pastile de a două zi femeilor din Polonia (și, mai nou, refugiatelor din Ucraina, afectate de legislația poloneză) propun modele de rezistență bazate pe grijă reciprocă.

Alexandra Ivanciu și Jolanta Nowaczyk s-au angajat într-un proiect de artă activă in solidaritate cu demersul organizației poloneze Dzien Po care-și propune pe de-o parte distribuția de fonduri din sectorul creativ spre cel activist precum și o informare consistentă privind istoria drepturilor sexuale și reproductive în Europa de Est.

Plan B in More Steps – Alexandra Ivanciu & Jolanta Nowaczyk – Vedere din expoziție

Prima expoziție colaborativă din inițiativa celor două artiste este proiectul Plan b in more steps, deschis în această vară în cadrul festivalului ZUKUNFTSVISIONEN din orașul german Görlitz, aflat la granița cu Polonia. Ghidate de o gândire critică informată de feminism intersecțional, Alexandra și Jolanta și-au orientat practica colaborativă politic, în relație cu probleme din realitatea imediată, creativitatea fiind o armă pusă în serviciul revoluției. Situația interzicerii avorturilor în Polonia le-a înfuriat și motivat să pornească în căutarea unor soluții, din poziția în care se află și cu mijloacele limitate la care au acces.

Expoziția a fost gândită ca un generator al unui context, un catalizator între artă și activism; fiind orientată spre idee și acțiune. Spațiul expoziției devine unul educațional, un info-point pro alegere, unde artistele reunesc mai multe tipuri de resurse informative despre drepturile sexuale, cu caracter istoric sau informativ în sens practic. Alături de materiale informative despre drepturile reproductive și politicile aferente în regiune, expoziția include o serie de interviuri cu activiste precum Andrada Cilibiu, Daniela Drăghici, colectiva Dzien Po sau medicii Melania Rys, Marieke Bea; o perspectivă complexă despre avort, proceduri medicale aferente, tratament, traumă, interdicție, chiuretaje clandestine sau moarte. Istoria recentă a României oferă o lecție dură despre criminalizarea avorturilor.

Politicile pronataliste ale statului comunist român care a interzis și criminalizat avorturile din 1968 au făcut (oficial) 10.000 de victime între femei. Interzicerea avorturilor nu a avut efectul dorit al dispariției procedurii ci a instituit o ruletă rusească între practici experimentale, pseudo-medicale care au dus nu de puține ori la moartea femeii chiuretate. Cum se poate evita repetarea acestei istorii în alte părți ale lumii? Restricționarea sau limitarea dreptului la contracepție are rădăcini în politicile nataliste ale statelor națiune, în general cu motivații expansioniste îmbrăcate în justificări de natură religioasă.

Vedere din expoziția “Plan B in More Steps” – Alexandra Ivanciu & Jolanta Nowaczyk

În fața interzicerii femeile au găsit în toate timpurile soluții prin rețele de solidaritate care au devenit modele de rezistență feministă. Colectiva Dzien Po colectează donații în pastile pe care le distribuie femeilor din Polonia, unde pastila de a doua zi se poate achiziționa doar pe bază de prescripție medicală, dificil de obținut. În fața acestei probleme regionale, realitate cu care se confruntă femei din toate colțurile lumii, expoziția Plan b in more steps devine parte dintr-un act de rezistență, fiind, mai ales, o invitație la acțiune. Scopul afirmat al proiectului este distribuția de fonduri din spațiul artistic spre cel activist, respectiv prin redistribuția onorariului de artist, a bugetului de producție și strângerea de fonduri performativă sus-menționată pentru achiziția unui număr de pastile de a doua zi spre a fi distribuite femeilor din Polonia, prin rețeaua Dzien Po.

Expoziția Plan b in more steps este simplă, clară, foarte concentrată pe subiect și dezinhibată de presiunile culturale ale producției estetice, a discursului academic alambicat sau a mesajelor sofisticate. În fața doliului provocat de interzicerea avortului în Polonia, Alexandra Ivanciu și Jolanta Nowaczyk răspund printr-un gest artistic subversiv de renunțare la producția artistică complicată în favoarea muncii activiste. Expoziția explorează solidaritatea radicală, un răspuns pertinent apropo de posibilitățile, privilegiile și responsabilităților sociale pe care munca într-un domeniu creativ le impune în prezent. Trăim timpuri ale urgențelor cu probleme grave în toate direcțiile vieții umane și non-umane. În aceste condiții, politicile nataliste individuale tind să nu mai coincidă cu cele ale statelor națiune, de aceea dreptul femeilor la contracepție și avort începe să fie amenințat. Chiar dacă scăderea natalității este explicabilă prin nenumărați factori socio-economici, în special sărăcirea populației, nicidecum o consecință creșterii numărului de avorturi, interzicerea întreruperilor de sarcină este în unele culturi naționale o măsură populistă care distrage ușor de la problemele reale.

Simbolic, uterul femeii continuă să fie înțeles în subordinea națiunii, responsabilitatea individuală a nașterii fiind transformată într-o obligație în fața statului. Înarmați cu mitologii religioase pentru susținerea acestei cauze, grupuri conservatoare din toată lumea readuc periodic în discuție starea avorturilor într-un stat. Foarte recent, problemele privind interzicerea sau limitarea avorturilor în unele state din Statele Unite ale Americii a resuscitat în multe colțuri ale lumii activismul anti-avort, motivat religios, intitulat ostentativ pro-viață. În România, în ciuda legalității, procedura medicală este îngreunată sau refuzată din motive religioase, situație valabilă în nenumărate state unde avortul nu este interzis. Propunerea Parlamentului European de introducere amendamentul 7 care garantează dreptului la avort la avorturi legale și sigure în Carta drepturilor omului rămâne un răspuns dezirabil în fața nevoii de respect a puterii de decizie a fiecărui individ în autonomia propriului corp. În Europa cea mai restrictivă legislație anti-avort se menține în Malta, Andorra și, mai recent, în Polonia, state cu o majoritate catolică foarte influentă.

Plan B in More Steps – Alexandra Ivanciu & Jolanta Nowaczyk – Video intitulat “Processing”

Alexandra Ivanciu și Jolanta Nowaczyk direcționează privitorul spre contemplarea acestei realități copleșitoare printr-un lucrare video care operează cu imaginea iconică a unei femei văzute de la spate cum avansează printr-o mulțime. Camera o urmărește pe Jolanta care traversează granița spre Polonia îngrămădită un grup de oameni înscriși într-o procesiune religioasă. O femeie singură este o minusculă cantitate neglijabilă, ușor de strivit într-o mulțime, ușor de supus. Ce poți să faci din această poziție? Ce poți să faci când o mulțime decide asupra corpului tău? Din furia provocată de această imposibilitate, Jolanta Nowaczyk și Alexandra Ivanciu pornesc la drum cu mijloace artistice în căutarea unor soluții, expoziția fiind în primul afirmarea unei dorințe de acțiune, un angajament pentru schimbare socială, un strigăt pentru solidarizare. „Pentru mine, arta de dragul artei nu mai este o opțiune. Cred cu tărie în a face artă care nu numai că da de gândit publicului galeriei sau muzeului, dar și contribuie activ la nevoile societății.”, menționează Alexandra.

Plan b in more steps cuprinde, alături de info-point pro alegere, o documentare a acțiunilor de achiziție a pastilelor derulate de artiste în Germania, România și Cehia, oferind informații despre situațiile întâlnite pe parcurs precum și despre circuitul banilor din proiect. Acțiunea performativă About Flowers and Choice completează participativ expoziția, Alexandra și Jolanta folosind ospitalitatea subversiv pentru informare în speranța atragerii vizitatorilor în serviciul cauzei. Artistele au preparat și servit o băutură (long drink), care are în componență un lichior din ierburi folosite în trecut pentru reglarea sau pentru „recuperarea” ciclului menstrual. În trecut, înainte ca statele moderne să o controleze din ce în ce mai mult și înainte de medicina modernă, femeile aveau controlul asupra reproducerii prin folosirea plantelor. Cu ajutorul plantelor, acestea își recuperau ciclul: asta putea sa însemne terminarea unei sarcini sau pur și simplu reglarea hormonală. Astfel, deși militează pentru achiziția unor produse farmaceutice, Alexandra și Jolanta evită promovarea lor directă, din motive lesne de înțeles.

Plan B in More Steps – Alexandra Ivanciu & Jolanta Nowaczyk – Bar instalat pentru performance-ul de la deschidere, intitulat “About Flowers and Choice”

Expoziția Plan b in more steps este un manifest, un exercițiu de solidaritate, o invitație la acțiune, un semnal de alarmă: drepturile omului sunt din nenumărate direcții amenințate în regiune. Ce e de făcut? Care sunt responsabilitățile artiștilor? Arta politică chestionează totodată permanent rolul, locul, responsabilitățile artistului în societate. Alexandra și Jolanta arată cum arta poate deveni o unealtă pentru schimbare, nu doar obiect pentru plăcere.

POSTAT DE

Valentina Iancu

Valentina Iancu (b. 1985) este scriitoare cu studii de istoria artei și teoria imaginii. Practica sa este hibridă, bazată pe cercetare, împărțită între activități editoriale, educaționale, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *